2015. november 17., kedd

Különbségek

Újra Koreában, úgyhogy újra van blog is. Eddig mondjuk túl nagy érdekességek nem történtek a környéken, de gondoltam, hogy amíg ez megváltozik, addig kisebb érdekességekkel szolgálok.

Az első fotó a magyar (európai) és a koreai (ázsiai) ízlés közötti különbségeket igyekszik egymagában bemutatni. Mindezzel leginkább kreatív/grafikus ismerőseimnek szeretnék kedveskedni, bár gyanús, hogy a vizuális élmény komplexitása és a kép átütő ereje másokban is okozhat maradandó károsodást. Szóval csak óvatosan, saját felelősségre!

Ami szép, az szép... Mondjuk ez nem az, de akkor is.
És ez bizony egy teljesen komolyan gondolt naptárborító. Persze mondhatnánk, hogy jó, biztosan valami igénytelen hely adta ki, ahol 1000 Won se jut a marketingre, azért ilyen. De nem. Ezt a város egyik legmenőbb fogászati magánklinikája küldte. Márpedig ott annyi pénz állhatna halomban (ha nem kártyával fizetnének a páciensek), hogy az esős évszakban villával kellene forgatni, hogy ne rohadjon a kupac alja... Persze nem vitás, hogy otthon is születnek hasonló gyöngyszemek, csak ott leginkább akkor, amikor a főnök fia rászabadul a CorelDRAW!-ra vagy a Photoshop-ra, hogy megcsinálják okosba. De ez valahol mélyen azért mégis más. Azt hiszem részletesebb elemzésbe nem is bocsátkoznék, elég ránézni. Ha valaki mégis kedvet érez ahhoz, hogy megfejtse és másoknak is elmagyarázza, hogy mire is gondolhatott a művész, akkor csak bátran a kommentekkel. A legjobb megoldás díjaként pedig nem mást, mint egy csodálatos, művészi igényességgel készült asztali naptárat tudok felajánlani a 2016-os évre.

A második fotót bevásárlás közben csináltam. Mondjuk egy hasonló túra során még bőven lehetne vad dolgokat fotózni, de most koncentráljunk a hűtőszekrényekre. Merthogy ezek is különböznek az otthoni megoldásoktól. Ahol van ugye a rendes hűtő, meg van a mélyhűtő. De ezeken az LG csodákon van egy harmadik opció is.

Hűtőszekrény koreai módra
Sajnos itt nem tudom felajánlani, hogy a helyes megfejtőnek elviszem a kiválasztott hűtőt (Koreán kívül meg nem lehet ilyet kapni), úgyhogy inkább én árulom el, hogy a harmadik rész a kimcshi hűtésére van kitalálva. Mert itt az ugye alapvető élelmiszer, és nem mindegy, hogy hideg levegő befújásával, vagy állandó, direkt hűtéssel érjük el a megfelelő hőmérsékletet. Legalábbis annak, aki szereti... Persze úgy tanultam itt, hogy a kimcshit muszáj szeretni, de az a minimum, hogy minden esetben gondolkodás nélkül (és lehetőleg hiteles arccal) kell dicsérni a háziasszony kimcshijét. Én mondjuk sokkal nagyobb fantáziát látnék egy beépített borhűtő részben, de mindegy is... nem kérdeztek. Egyébként itt szinte minden családnak van külön hűtője a kimcshihez, ha nem is ilyen szép kombinált, de egy külön kis szerkezet biztosan. Aminek a hőmérséklet-ingadozás minimalizálása mellett más előnye is lehet. Például ha valakinek viszek haza kimcshit, ami a katari melegben indokolatlanul további erjedésnek indul és végül az éjszaka közepén felrobban Zoli a megajándékozott hűtőjében, akkor hajnali háromkor nem kell a tojásokról törölgetni a csípőset, meg szedegetni a sörökről a káposztacafatokat... Szóval praktikus ez, nem is kérdés :)

2 megjegyzés:

  1. a fogászatosnál rájöttem, hogy mit akarnak a tudatalattinknak sulykolni: "az a szárnyaskirály akinek aranyfoga van" :D

    VálaszTörlés
  2. Kell ez a hűtő! :) Adnak hozzá 5kg Kimcshit is?

    VálaszTörlés