2015. december 26., szombat

100 kg alatt a férfi csak karácsonyfadísz

Legalábbis otthon... Itt normálisnak számít, sőt. Nagyon el sem tudnak képzelni 100 kilónál nehezebb embert. Már a liftben is érdekes látni a táblán, hogy 15 személy, 1000 kg. És ha elvégezzük a matekot, akkor bizony nem az jön ki mint otthon a földszint meg a nyolcadik között.

Egy ember itt átlagosan 67 kg
És ez a 15 személyes szerkezet csak egy kicsivel nagyobb egy standard panelházi liftnél. Amin csak nevet az ember, egészen addig, amíg be nem szállnak mellé még 16-an... Persze ilyenkor azért megtörténik, hogy a lift már nem hajlandó semerre sem menni, főleg ha én is benne állok. Ami viszont ennél is meglepőbb, hogy néha meg simán nekiindul, akár 15-nél is több emberrel. Pedig lássuk be, erősen rontom az átlagot... Cserébe viszont mindenkinek ellátok a feje felett :)

Aztán a másik érdekesség (és kritikus pont is egyben), hogy legtöbb modern épületben, így a mi apartmanunk ablakánál is fel van szerelve az életmentő doboz. Ami abban az esetben lehet igen hasznos, ha esetleg tűz ütne ki, és a normál úton már nem lehetne lejutni a hatodikról.

Életmentő doboz az erkélyen
Az most csak egy mellékszál, hogy itt a hatodik az igazából ötödik, amit meg első emeletnek hívnak az nálunk a földszint. És akkor még nem is említettem az életkorokat, mert azt is máshogy számolják. Itt mindenki 1-2 évvel öregebb, mint otthon, szóval lehet, hogy nem véletlen, hogy egy 12 órás repülőút néha sokkal többnek tűnik... Születéskor mindenki 1-ről indul (az otthoni nulla helyett), ráadásul ha beköszönt az újév, akkor egyet még hozzá is kell adni a nyugati korhoz. Persze még az is bonyolítja a helyzetet, hogy melyik újévvel kalkulálunk ugye... Mindennek a leginkább szélsőséges formája az, amikor az év utolsó napján születik egy gyerek, és másnap ő itt már 2 évesnek számít :)

De visszatérve az eredeti témához... Ebben a ládában van egy heveder, egy zuhanásgátló meg egy hosszú kötél, amin szépen le lehet ereszkedni. Plusz a falra meg fel van fúrva egy brutál méretű, ablakon kihajtható kampó, amibe be lehet csatolni az egész cuccot.

Keresd a hibát
Ha valaki nem szúrta volna ki az előző képen, hogy mi is az én gondom (pláne így karácsony táján), annak egy közeli a szerkezet lelkéről. Azt hiszem alapszintű koreai tudás nélkül is ki lehet találni, hogy mit jelentenek a számok...

100 kg felett szívás...
Igen, igen, erre kérem az van ráírva, hogy a maximum terhelhetőség 100 kg... Ami nem sok, de legalább kevés. Ennyi pulyka, töltött káposzta és sütemény után szerintem még notebook nélkül is csisszes lenne. Amit viszont még sosem próbáltam ki, hogy átér-e egyáltalán az a heveder... Mert ezek után már abban sem vagyok biztos, és lehet, hogy teljesen lényegtelen, hogy mit is csinál egy ilyen ha túlterhelik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése